Hokkerup Dyreklinik

Hvad fejler min hund?

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

 

Sygdomme der begynder med bogstav K.

 

Kakeksi. Dårlig ernæringstilstand og kraftesløshed. Er et symptom ikke en diagnose. Ses især ved længerevarende og kroniske sygdomme.

Kapillærfylningstid. Et mål for blodtrykket og dermed et mål for kredsløbets momentane tilstand. Måles ved at man med en tommelfinger presser blodet væk fra mundslimhinden. Giv et fast tryk på slimhinden lige over tandrækken og hold presset i ca. 10 sekunder. Når fingeren fjernes, tælles det antal sekunder det tager, før den fremkomne hvide plet på slimhinden atter er fyldt med blod. Ved et normalt blodtryk tager det ca. tre sekunder.

Kastration. Operativ fjernelse af kønskirtlerne. Både handyr og hundyr kan kastreres. Ved en kastration fjernes kirtlerne helt, hvorved der fremkommer bortfaldssymptomer såsom væsensforandring, dovenhed og tendens til fedme. Se også under sterilisation. Se også kemisk kastration.

Katar. Slimhindebetændelse. Se under navnet på den pågældende slimhinde for eksempel øjenkatar eller tarmkatar.

Katarakt. Se grå stær.

Kauterisation. Brænding ved hjælp af elektricitet eller ætsning for at destruere væv. Bruges i det daglige om anlæggelse af brandskorpe med for eksempel et glødende jern (loddekolbe) for at standse en mindre blødning.

Kejsersnit. Er fødslen gået helt i stå eller kommer der ingen hvalpe på trods af gode veer, sammenholdt med at der ved en undersøgelse af tæven ikke er fundet hvalpe i fødselsvejene, må man stærkt overveje at foretage et kejsersnit. Det kræver virkelig tilstedeværelse af en specialist. Findes en sådan ikke så afliv hunden. NB! Den må ikke ligge og lide.

Kemiske stoffer. Glykolforgiftning. Se dette. Alkoholforgiftning se dette. Petroleumforgiftning. Se dette. Nikotinforgiftning. Se dette.

Kemisk kastration. Hvis du ikke er helt på det rene med om du vil lade din hund kastrere (enten det er en hanhund eller en hunhund), så er det en god ide først at lade dette foretage medicinsk. Det jeg kalder en kemisk kastration. Du vil så opleve din hund som den vil være (tilnærmelsesvis) når den er blevet opereret og så kan du jo afgøre om det er lige det du havde forventet eller om hunden er blevet ”dum”. En kemisk kastration damper af, af sig selv. Hos tæver tager det ca. 5 til 6 måneder og hos hanhunde ca. 3 til 4 måneder. Brug inj. Promon ® Vet. Dosis hanhund 1 ml pr 10 kg. Tæver det halve.

Kennelhoste/kighoste. Smitsom hoste, der angriber hunde i alle aldre. Inkubationstiden er 5 til 10 dage og ubehandlet varer sygdommen fra 8 til 21 dage afhængig af hundens modstandskraft. Det er især hunde, der er i belastede miljøer som udvikler kennelhoste. Hundeskole, udstilling eller kenneler. Lidelsen viser sig fra at være en let halsirritation til en kraftig voldsom tør kighoste, hvor hunden hoster så voldsomt at den ender med at brække sig. Forveksles ofte med at man tror hunden har noget siddende i halsen. I de alvorlige tilfælde er hundens almenbefindende tillige påvirket og der kan ses let temperatur forhøjelse. Kan både skyldes virus, bakterier, kulde, træk og kemiske irritationer af luftvejene. Den virusbetingede kennelhoste er den mest belastende for hunden. De alm. kombivacciner for eksempel Canlan 6® beskytter mod den virusbetingede kennelhoste. Behandlingen er symptomatisk og understøttende. Giv Paradryl med efedrin® hostesaft 300 ml. Dosis er 1 spiseskefuld 3 x daglig. Giv endvidere tabl. Rovamysin® 750.000 i.e.. Dosis er 1 tablet 3 x daglig

Keratitis. Hornhindebetændelse. Sneblindhed. Svejseøjne. Betændelse i øjets hornhinde. Se hornhindebetændelse.

Kløestillende medicin. Der skelnes mellem medicin der anvendes på hudoverfladen og stoffer der gives ind i kroppen for at have en generel virkning overalt. Til den første gruppe hører antihistaminer, lokalbedøvendestoffer og kølende midler. Antihistaminer: Brug mepyramin creme 2%. Bruges ved kløende insektstik. Virker bedst hvis det gives umiddlbart efter insektstikket. Lokalbedøvende midler: Brug Xylocain ® creme 5 %. Bruges ved skoldninger, overfladiske forbrændninger, insektstik og hvor kraftig lokal kløestillende virkning ønskes. Kan også bruges til at let bedøve en overflade hvor der for eksempel skal stikkes i. Virkningen er ikke så langvarig og skal derfor gentages efter behøv. Kølende midler m.m. Brug: Zink-Calmotol liniment. Stoffer der skal virke generelt: Brug: Kortisonbehandling. Se dette.

Knust sår. Behandles som revet sår. Se dette. Se også vævsknusning.

Knæskalluksation/Patellaluksation. Ses sjældent. Ses især i tilknytning til hofteledsdysplasi disponerede racer, for eksempel puddelhunde. Knæskallen er “smuttet” ud til den ene side. Hos de små racer er knæskallen overvejende “smuttet” ind på indersiden af knæleddet (i de 80 % af alle tilfælde). Hos de store racer er knæskallen “smuttet” ud på ydersiden af knæleddet. Hunden halter og har evt. skæv holdning af nederste del af benet. Ved at føle på knæskallen findes denne ikke at sidde ud for midten af knæleddet. Operation tilrådes. Der “laves “ en ny sene til knæskallen. Specialistopgave.

Korsbåndsruptur/korsbåndsforrækkelse/Ligamentum cruciatum ruptur. Helt eller delvis overrivning af et eller begge korsbånd i knæet. Hunden er springhalt (holder benet i favn). I det akutte stadie ses store smerter og hævet led. Ved undersøgelse af leddet ses abnorm bevægelighed af knæleddet (skuffebevægelse). I det kroniske stadie ses halthed og tilbagedannelse af muskulaturen. Det akutte stadie kan enten opereres (nyt ledbånd) eller behandles konservativt afhængig af lidelsens alvorlighed. Det kroniske stadie behandles konservativt. Denne går ud på ro og/eller indsprøjtning af kortison i leddet. Her kan for eksempel inj. Depomedrol® 1 ml indsprøjtes.

Kortisonbehandling. Gives ved kroniske lidelser, der delvis eller helt er opgivet. For eksempel kroniske allergier, kroniske uhelbredelige haltheder, uudholdelig kløe og voldsom irritation af kroppen. Kan endvidere gives som kredsløbsstimulans og forebyggende mod en eller anden reaktion fra kroppens side, som man absolut ikke ønsker. Eksempelvis kan nævnes forebyggelse af udvikling af et ødem (ansamling af kropsvæske på et unaturligt sted) eller hævelser (bistik i halsen, hvor hævelse under ingen omstændigheder må indtræffe). Hævelse efter slag. Hævelser i led. Kortisonbehandling kan også gives i/eller omkring led, der er skadede. Dosis af en kortisonbehandling er afhængig af den pågældende lidelse og dens alvorlighed. Der kan gives “hårdt og kort” eller “lidt og længe”. Kortisonbehandling er en specialist opgave. Der kan anvendes alle til mennesker gængse kortisoner. Dosis som til mennesker. Af gode kortisoner kan følgende nævnes: Inj. Kenalog® 40 mg/ml. Dosis 1 ml (1 ampul). Har langtidsvirkning. Inj. Depo-Medrol® 40 mg/ml. Dosis 1 til 2 ml. Har ligeledes langstidsvirkning. Kenalog® er stærkere end Depo-Medrol®. Solu-Medrol® 40 mg/ml. Dosis 2 til 4 ml. Har ikke langtidsvirkning. Depo-Medrol er stærkere end Solu-Medrol®. Celeston® tabletter 0,5 mg. Dosis 1 tablet dagligt. Medrol® tabletter 4 mg. Dosis er 1 til 2 tabletter dagligt. Prednison tabletter 5 mg. Dosis er 1 til 5 tabletter dagligt. Først nævnte er stærkest. Sidst nævnte er svagest. De efterfølgende præparater kan ofte fås både som salve, creme og liniment eller gel, derfor er kun navnet nævnt. “Dosis” er påføring/indsmøring 2 gange dagligt på det syge område. Førstnævnte er stærkest, sidst nævnte er svagest. Synalar®, Elocon®, Diproderm®, Triamcinolon®, Locoid® og Hydrokortison®. Det er en god ide når man har givet en kortisonbehandling langsomt at nedtrappe dosis.

Kramper. Se også epilepsi. Visse former for forgiftninger kan give kramper. Bliv på afstand fra hunden og lad den ligge. Hunde i kramper ved ikke hvad de gør. Er den til skade for sig selv, kan det dog blive nødvendigt at støtte og hjælpe den. Kramper holder op af sig selv. Ved store kramper eller længerevarende kramper giv Stesolid®. Start med injektion af 5 til 10 mg. Vent og se virkningen og giv evt. endnu 5 mg. Er kramperne til stor skade for hunden eller er de uudholdelige at overvære så bedøv hunden. Kun i nødstilfælde aflives hunden.

Kredsløbsstimulans. Hæv bagparten, det favoriserer blodtilstrømningen til hjernen. Varme. Ro. Injektion af koffein. Injektion af adrenalin. Injektion af kortison. Dosis er afhængig af det enkelte individs tilstand og lidelsens art. Begynd med det førstnævnte slut med det sidstnævnte. Koffein kan også fås som tabletter 100 mg pr tablet. Giv som mild stimulans 1 til 2 tabletter (mild doping). Se også shock.

Kryptorchisme. Mangel på tilstedeværelse af en eller begge sten (testikler) i pungen. Den eller de manglende sten ligger som regel i lysken eller i bughulen. Har ingen betydning. Ganske sjældent kan lidelsen give problemer i form af forandring af hundens væsen, eller der kan gå kræft i den pågældende kryptorchide testikkel. Den eller de kryptorchide sten kan blive siddende, opereres ned i pungen eller fjernes. Rent pengemæssigt siger Dansk Kennel Klub, at en kryptorchid hund ca. er det halve værd i kroner og øre end en ikke kryptorchid hund. Det være sig både, hvis den kun mangler den ene sten eller begge sten.

Kræft. Unormal vækst af normalt eller unormalt væv på unormale steder. Vurder hvert enkelt tilfælde for sig. Hvor hurtigt vokser knuden? Sidder den fast tilvokset til underlaget? Har den glat overflade? Har den er ujævn overflade? Vokser den så stærkt, at den rådner? Sidder den et sted, der generer hunden? Godartet kræft er som regel langsomt voksende og sidder ikke fast til underlaget. Overvej operation. Ondartet kræft vokser hurtigt og vokser fast til underlaget. Endvidere har ondartet kræft tilbøjelighed til at sprede sig i kroppen. Overvej aflivning. Medicinsk behandling er som regel håbløs. Går der hul på en kræftknude og er den ellers acceptabel så giv en penicillinbehandling (se dette).

Kulilteforgiftning. Nedsat optagelse af ilt i blodet, idet kulilten udkonkurrerer ilten i lungerne. Slingerhed, misfarvning af slimhinder (blodet bliver kirsebærrødt), kolaps og død. Ilt så hurtigt som muligt. Ro.

Kunstgødning. Forgiftning. Se nitrat/nitritforgiftning.

Kvælning. Forsøg genoplivning i ca. 10 minutter. Lykkes dette ikke så opgiv. Genoplivning kan foregå ved mund til næsemetoden og/eller hjerte- og brystmassage. En kvalt hund kan kendes på tilstedeværelse af punktformige blødninger i øjenslimhinden.

Køresyge. Se transportsyge.

 

 

Tilbage til toppen

Tilbage til forsiden

Tilbage til forrige side

 

 

 

 

Copyright © 1997-2008 Bille Ruwald. Please respect the work I put into this.